توریسم سلامت(Health Tourism)
صنعت گردشگری پس از نفت و خودرو ، سومین صنعت بزرگ جهان به شمار می آید. این در گردش مالی کشورها جایگاه ویژه دارد و در آینده به حتم یکی از صنایع نخست جهان خواهد بود . سالها قبل مرکز گردشگری شکلی عمومی داشت. باگذر زمان و پیشرفت این صنعت ،کم کم زیر شاخه های تخصصی فراوانی شهر گردی ، گردشگری فرهنگی، آثار با ستانی، طبیعت گردی، گردشگری ورزشی و سلامت به آن اضافه شد. در این میان برخی برای بر خورداری از سلامت اقدام به سفر به شهر یا کشور دیگری میکردند، این افراد جزو گروه گردشگری سلامت قرارمی گیرند. گردشگری سلامت در تقسیم بندی سازمان جهانی جهانگردی،دارای زیر مجموعه های مختلفی است که دامنه وسیعی از پیشگیری ،درمان و بازتوانی را برای افراد در بر می گیرد. برای این نوع گردشگری طبقه بندی های مختلفی وجود دارد. به این ترتیب گردشگری سلامت به گروه های زیر دسته بندی می شوند.
سازمان ها، شرکت ها و موسسات گوناگونی در کشور، متولی این صنعت محسوب می شوند و هر کدام، بنا به ارتباطشان با این صنعت، به تصمیم گیری در این حوزه می پردازند. سازمان گردشگری و صنایع دستی، وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکی، شرکت های بیمه، وزارت امور خارجه، وزارت رفاه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موسسه مطالعات استراتژیک صنعت جهانگردی. برخی از این نهادها دارای بخش هایی هستند که در حوزه این صنعت به فعالیت مشغولند.
اهداف صنعت گردشگری سلامت در ایران را می توان این گونه برشمرد:
1- اشتغال زایی و رشد کیفی در بخش سلامت کشور و نزدیک شدن به استانداردهای جهانی
2- کسب درآمد و ارزآوری به کشور و حمایت از رشد اقتصادی در کشور
3- تبدیل شدن به قطب گردشگری سلامت در منطقه؛ جذب گردشگران سلامت از کشورهای آسیای میانه قفقاز، کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای اسلامی.
کارشناسان و دست اندرکاران این حوزه معتقدند با سرمایه گذاری، برنامه ریزی و معرفی و اطلاع رسانی توانمندی ها و ظرفیت های پزشکی و درمانی ایران و ارائه خدمات تخصصی به گردشگران خارجی می توان علاوه بر رونق بخشیدن حوزه گردشگری زمینه اشتغال زایی و درآمدهای قابل توجهی را برای کشورمان فراهم آورد.
آنان بر این باورند با توجه به جایگاه پزشکی ایران در میان کشورهای آسیای میانه و کشورهای حوزه خلیج فارس، توسعه و گسترش توریسم سلامت امری شدنی و امکان پذیر است اما باید در این زمینه شرکت ها و آژانس های گردشگر و مراکز درمانی بخش خصوصی با حمایت دولت تلاش بیشتری را برای حضور در بازارهای گردشگری کشورهای منطقه و بازاریابی این حوزه انجام دهند.
تدوین سند ملی و برنامه چهارساله گردشگری سلامت کشور ( با همکاری مدیران تدوین برنامه ملی گردشگری کشور ) و اجرای 10 تور تخصصی سلامت در نقاط مختلف کشور به منظور ارائه الگوی عملی تورهای تخصصی به تورگردانان، بخش هایی از برنامه های توسعه گردشگری سلامت است که پیش بینی می شود با اجرای طرح های مذکور سهم کشورمان از درآمد 50 میلیارد دلاری بازار توریسم درمانی منطقه مشخص شود. اما درحال حاضر هیچ آمار دقیقی از لحاظ تعداد گردشگر و درآمدهای حاصل از آن وجود ندارد.
گردشگری سلامت چیست؟