شهاب ها اجرام معلقی هستند که از عبور دنباله دار ها در فضا باقی میمانند. زمانی که زمین رو مدار خود به دور خورشید از مناطقی عبور میکند که این ذرات معلقند , بارش شهابی رخ میدهد. البته هر شب میتوانیم تعدادی از این اجرام را در آسمان ببینیم.
سر انجام شهاب ها:
1- به هنگام برخورد با جو می سوزند و بخار میشوند.
2- پس از برخورد با جو تا حد زیادی میسوزند اما به دلیل بزرگ بودن به سطح زمین میرسند. : اگر شهاب به هنگام برخورد به اندازه توپ بسکتبال باشد , زمانی که به زمین میرسد به اندازه دانه نخود یا عدس است.
چگونه صدای شهاب را بشنویم؟
وقتی شهاب به جو زمین وارد میشود شروع به سوختن میکند و چند پاره میشود. همین امر باعث ایجاد صدایی سوت مانند میشود. گونه های آوایی به دو دسته تقسیم میشود :
1- معمولی : این گونه از آوا دقایقی پس از دیده شدن شهاب به گوش میرسد. صدایی سوت مانند , ضعیف و کشیده.
2- و گونه جالب و کمیاب آوا الکترو فونیک: در این نوع از آوا ها صدا پیش از مشاهده نور به گوش میرسد.
اولین بار در سال 817 میلادی در چین افرادی ادعا کردند که این پدیده را تجربه کرده اند. اما چون پیش از این کسی به این امر توجهی نداشته , این ادعا مورد قبول نبود. اما حدود 10 قرن بعد یعنی در سال 1719 این صدا در بریتانیا , فرانسه و اسپانیا شنیده شد. و از آنجایی که 1000 سال قبل از آن چنین ادعایی تکرار شده بود و همچنین به داین دلیل که در سه کشور مشاهداتی مشابه تجربه شده بود , تحقیق بر روی این قضیه شروع شد.
در سال 1880 برادران کوری اثر پایزو الکتریک ها را دریافتند. و متوجه شدند که اگر به یک کریستال ( یاقوت , شیشه و...) ضربه ای وارد شود , اختلاف ولتاژی مربوط به آن ضربه رخ میدهد.که این اختلاف ولتاژ با شدت ضربه رابطه مستقیم داشت.
همان طور که گفته شد زمانی که شهاب به جو زمین وارد میشو دچار اصطکاک بسیار شدید شده , بخار میشوند و دنباله ای پلاسمایی بر جای میگذارند. این دنباله به سرعت میشود. نوری که از تمام این پدیده ها به وجود می آید به مبدل های طبیعی برخورد میکند و صدایی در طول موج های یو ال اف و وی ال اف ایجاد میکند. که پیش از مشاهده نور صدای شهاب را خواهیم شنید.
مشاهده این پدیده هر یک تا چند نسل رخ میدهد و شاید خوش شانس ترین افراد در طول عمرشان یکبار آن را تجربه کنند. این درحالی است که در جهان امروز ما افرادی که در شهر ها زندگی میکنند شانس دیدن شهاب ها را هم ندارند و اگر هم ببینند صدای معمولی را نخواهند شنید.
به نقل از باشگاه 67 انجمن نجوم مشهد – سخنران : رضا نادر پور