جیپیآراس (GPRS) یک سرویس ارزش افزوده جدید در نسل دوم تلفن همراه است که امکان ارسال و دریافت اطلاعات یا داده را روی شبکه تلفن همراه فراهم می سازد.
GPRS مخفف General Packet Radio Service (سرویس عمومی بسته های رادیویی) است که در حقیقت تکلمیلشده اطلاعات سوئیچینگ مداری می باشد. جیپیآراس در حقیقت یک لایه بسته? سوئیچشده (Packet - Switched) به شبکهGSM موجود در تلفن همراه شما اضافه می کند که خیلی بهتر از استاندارد ارتباطی سوئیچشده? مداری (Circuit Switched) شبکه GSM است.
ویژگی ها
جیپیآراس دارای چند مشخصه و یا قابلیت مهم است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1/سرعت :
از ویژگیهای جیپیآراس می توان به سرعت بالای آن اشاره کرد که به طور تئوری این سرعت متجاوز از 171/2kb/s است که این سرعت در صورتی قابل دسترسی است که برای سیستم جیپیآراس از 8 تایم اسلات به صورت همزمان استفاده شود. خطوط معمولی موبایل حداکثر دارای سرعت 9/6kb/s می باشند که در صورت استفاده از HSCSDحداکثر می توانند از سرعت 14/4kb/s بهره ببرند در حالی که با جیپیآراس به صورت عملی به راحتی می توان با سرعت 40kb/s به اینترنت متصل شد.
2/طریقه اتصال :
جیپیآراس به ما این امکان را می دهد تا همواره ارتباط خودمان را با اینترنت حفظ کنیم و دیگر نیازی نیست برای برقراری ارتباط هر بار به شرکت ارائه دهنده سرویس اینترنت وصل شویم.
3/هزینه :
هزینه استفاده از جیپیآراس معادل حجم اطلاعاتی می باشد که دریافت و یا ارسال کرده ایم، یعنی شما مبلغ ارتباط خود را بر اساس مقدار اطلاعات ورودی و خروجی به شرکت ارائه دهنده سرویس می پردازید و نه براساس مدت زمانی که به اینترنت متصل هستید.
4/فوریت :
یکی دیگر از مزایای جیپیآراس که در حقیقت پیامد سرعت بالا و اتصال دائم آن است خصوصیت فوریت است که برای کارهای بحرانی نظیر کنترل کارتهای اعتباری خیلی مهم است.
موارد لازم برای استفاده از جیپیآراس
1- گوشی همراهی که توسط شبکه جیپیآراس حمایت شود.
2- داشتن یک اشتراک به شبکه تلفن همراهی که جیپیآراس را حمایت می کند.
3- استفاده از جیپیآراس باید برای کاربر فعال باشد.
4- داشت دانش چگونگی ارسال و دریافت اطلاعات روی سرویس GPRS
5- مشخص بودن یک مقصد برای ارسال یا دریافت اطلاعات از طریق GPRS
کاربردهای جیپیآراس
رنج وسیعی از کاربردهای اینترنتی توسط سرویس های NonVoice شبکه موبایل مانندSMS و جیپیآراس فعال هستند که به خصوص این کاربردها برای سرویس جیپیآراس بسیار مناسبند از جمله این کاربردها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گپ:
به طور خلاصه می توان گفت که با سرویس گپ می توان دسترسی به منابع مختلف اطلاعات پیدا کرد. به وسیله این سرویس هر فرد می تواند عضو گروه های مختلف محبوب خود شده و در این زمینه با دیگر افراد تبادل اطلاعات انجام دهد.
اطلاعات متنی و قابل مشاهده :
محدوده وسیعی از اطلاعات متنی می تواند به گوشی همراه کاربران توزیع شود که از آن جمله می توان به امتیاز بندی مسابقات ورزشی، وضعیت آب و هوا، اطلاعت پرواز، عنوان های مهم اخبار، اوقات شرعی، وضعیت ترافیک و … اشاره کرد. این اطلاعات لازم نیست که حتما به صورت متن باشند بلکه می توانند به صورت تصویر یا گرافیک و یا انواع اطلاعات قابل مشاهده نیز باشد.
پست الکترونیک (ایمیل) :
با توجه به ارتباط دائمی با اینترنت و پرداخت هزینه به ازای اطلاعات ورودی-خروجی، شما می توانید به نامه های الکترونیکی دوستان یا همکاران خود در هر زمان با حداقل هزینه و حداکثر سرعت پاسخ دهید و یا برای کارهای فوری به دیگران نامه بفرستید.
MMS :
تنها بستری که می توان از امکانات صدا، تصویر و ویدئو در سیستم MMS که نسخه پیشرفته SMS می باشد ، به طور کامل بهره مند شد، جیپیآراس می باشد.
کارایی جیپیآراس
جیپیآراس در تئوری باید بتواند سرعت انتقال اطلاعات را به 171kb/s برساند در حالی که در عمل این سرعت به 40kb/s می رسد. حال آنکه سرعت ارتباط در دستگاه های متفاوت جیپیآراس به مراتب با یکدیگر فرق می کنند. برای محاسبه سرعت ارتباطات در دستگاه های GPRS بهتر است طرح کدها و ساختمان کلاسهای مربوط به آن را متوجه شویم.
جیپیآراس در کل دارای چهار نوع کد CS1,CS2,CS3,CS4 می باشد. هر کدام از این کدها قابلیت انتقال اطلاعات، حداکثر با سرعت 21/4 کیلوبیت در ثانیه را دارند و در هر یک از آنها قسمتی برای تصحیح خطا، در انتقال اطلاعات در نظر است.
CS1 دارای بیشترین سهم برای تصحیح اطلاعات می باشد و فقط در حدود 9 کیلوبیت در ثانیه از 21/4 کیلوبیت در ثانیه جهت انتقال اطلاعات باقی می ماند.
CS2,CS3 دارای سرعت بیشتری می باشند و سرعت انتقال اطلاعات در آن ها به حدود 13/4kb/s در CS2 و 15/6kb/s در CS3 می رسد.
در CS4 سرعت انتقال به حداکثر خود می رسد و هیچ نوع تصحیح اطلاعاتی در این قسمت انجام نمی گیرد.
دستگاه های موجود جیپیآراس، تنها CS1,CS2 را با سرعتی پایین تر ارائه می دهند و در مواقع لازم این دو به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند. شبکه های GSM و جیپیآراس هر دو امکان استفاده از 8 تایم اسلات را در هر لحظه از زمان دارند. لذا سرعت انتفال اطلاعات را می توان با کنار هم قرار دادن تایم اسلات ها بیشتر و بیشتر کرد.
دستگاه های جیپیآراس قادر هستند تعداد محدودی تایم اسلات را با یکدیگر ادغام کنند و بر این اساس به کلای های مختلفی تقسیم می شوند، کلاس 2 تنها یک اسلات برای ارسال اطلاعات و 2 اسلات برای دریافت اطلاعات دارد.
در حالی که کلاس 12 دارای 5 اسلات برای هر تنظیمی می باشد.
کلاس 6 معمول ترین کلاس به کار رفته در دستگاه های جیپیآراس می باشد که یک اسلات برای ارسال و سه اسلات برای دریفات داده ها دارا می باشد